Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Cross the Panama Canal in Less Than Two Minutes

Δυστυχώς, το κανάλι είναι δύσκολο να δοκιμάσετε να το διαβείτε μόνοι σας. Το πρόβλημα είναι ότι α) είναι στον Παναμά και β) μπορείτε να το προσσεγγίσετε μόνο με καράβι.
Εδώ έχετε μια εναλλακτική πρόταση: Δείτε το βίντεο και διαβείτε το σε 1 λεπτό και 56 δεύτερα. Και με μουσική υπόκρουση παρακαλώ!













Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Φεβρουάριος: Μια χαρακτηριστική χειμωνιάτικη ημέρα.

Η τραχύτητα της ζωής των αγροτών στο καταχείμωνο.
Στο πρώτο πλάνο απεικονίζεται ένα περιφραγμένο αγρόκτημα για την προστασία του από τα άγρια ζώα. Στο εσωτερικό του σπιτιού μια γυναίκα και δυο νεαροί ζεσταίνονται μπροστά στη φωτιά. Στο κέντρο βλέπουμε ένα ποιμνιοστάσιο και στα δεξιά του, τέσσερις κυψέλες μελισσών και τον περιστερώνα.
Σε δεύτερο πλάνο ένας αγρότης κόβει ξύλα από ένα δέντρο και κάποιος άλλος πηγαίνει με το γαϊδουράκι του στο κοντινό χωριό, στην αγορά.
 
Ένα γενικευμένο ημερολόγιο (μη συγκεκριμένο για κάποιο έτος) εκκλησιαστικών εορτών και αγίων ημερών, που συχνά απεικονίζονται σ΄ αυτό, είναι ένα συνηθισμένο κομμάτι ενός βιβλίου Ωρών, αλλά οι απεικονίσεις των μηνών στο Βιβλίο των Ωρών
(Très Riches Heures) είναι εξαιρετικές και καινοτόμες στο είδος τους. Είναι το πιο γνωστό στοιχείο της πλούσιας διακόσμησης του συγκεκριμένου χειρογράφου.

Αυτόν τον θαυμαστό κόσμο, πέρασε στην αιωνιότητα η μαγική ζωγραφική-χαρακτική του Pieter Bruegel l'Ancien, τον οποίο βλέπετε σ΄αυτήν την αυτοπροσωπογραφία.


Οι περισσότερες απ΄ αυτές τις απεικονίσεις παρουσιάζουν κάποιο δουκικό κάστρο στο βάθος του ορίζοντα και γεμίζουν την υπόλοιπη εικόνα με λεπτομέρειες από τις απολαύσεις (σχόλες-αργίες) και τις εργασίες (υποχρεώσεις) του μήνα, τις οποίες ο Δούκας παραχωρούσε στους ανθρώπους του, και αντίστοιχα τις προσευχές των ωρών.
Κάθε απεικόνιση παραμένει αξεπέραστη με το κατάλληλο ημισφαίριο της στο επάνω μέρος της εικόνας, το οποίο παρουσιάζει ένα ηλιακό άρμα με τα ζώδια και τις μοίρες του ζωδιακού κύκλου και το οποίο αριθμεί τις ημέρες του μήνα και το μαρτυρολόγιο για το σεληνιακό εκκλησιαστικό ημερολόγιο.




source wikipedia