Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Οι μαρμελάδες του χωρισμού.

Μαρμελάδα βατόμουρο

[...] Tο μαξιλάρι μου ήταν ακόμα μουλιασμένο στα δάκρυα και λεκιασμένο απ' τη μάσκαρα. Μια φί­λη μου σύστησε την ψυχαναλύτρια της κι έτσι πήγα να συναντήσω τη Ντόνα. Της αφηγήθηκα το σενάριο της σχέσης μας. Όσο αυτός έγραφε το μυθιστόρημα του, εγώ φρόντιζα να μην του λείπει τίποτα. Ψώνιζα, κούρευα το γκαζόν, καθάριζα το σπίτι, διόρθωνα τα γραπτά του και, βέβαια, μ' αυτά και μ' αυτά, δεν μου 'μεινε δραχμή στην τράπεζα. Ντρεπόμουν για τον εαυτό μου. Τόση βλακεία πια...
Έκλαιγα καθώς τα ξαναθυμόμουν, ειδικά τη σκη­νή με το πάρτυ, τότε που μου ανακοίνωσε τηλεφωνικά ότι χωρίσαμε. Γιορτάζαμε την έκδοση του μυθιστορή­ματος του, το είχε αφιερώσει σε μένα υποτίθεται, αλ­λά μ' έναν τόσο μυστήριο τρόπο που έπρεπε να 'σαι μάγος για να το καταλάβεις, σαν τα συμβόλαια, που πρώτα τα υπογράφεις και μετά παίρνεις είδηση τα μι­κρά κολυβογράμματα στο κάτω μέρος της σελίδας που αναιρούν τα πάντα...
[...]


Συγγραφέας : Debby Bull
Εκδόσεις      : Ελληνικά Γράμματα
Μετάφραση : Μπελίκα Κουμπαρέλη


YELLOW LEMON TREE



Lyrics:
I'm sitting here in the boring room
It's just another rainy Sunday afternoon
I'm wasting my time
I got nothing to do
I'm hanging around
I'm waiting for you
But nothing ever happens and I wonder

I'm driving around in my car
I'm driving too fast
I'm driving too far
I'd like to change my point of view
I feel so lonely
I'm waiting for you
But nothing ever happens and I wonder

I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree
I'm turning my head up and down
I'm turning turning turning turning turning around
And all that I can see is just another lemon-tree

I'm sitting here
I miss the power
I'd like to go out taking a shower
But there's a heavy cloud inside my head
I feel so tired
Put myself into bed
While nothing ever happens and I wonder

Isolation is not good for me
Isolation I don't want to sit on the lemon-tree
I'm steppin' around in the desert of joy
Baby anyhow I'll get another toy
And everything will happen and you wonder

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Α΄ Βραβείο!



Η βελγίδα φωτογράφος Alice Smeets 21 χρονών, κέρδισε το φετινό διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας της UNICEF. Η φωτογραφία της απεικονίζει ένα νεαρό κορίτσι σε φτωχογειτονιά στο Πορτ Ο Πρενς της Αϊτής. Παρόλο που ζει ανάμεσα στη βρωμιά και περιβάλλεται από σκουπίδια, φορά ένα καθαρό λευκό φόρεμα και κορδέλα στα μαλλιά καθώς προχωρά ξυπόλητη στη λάσπη. Η Αϊτή είναι η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου. Περίπου οι μισοί κάτοικοι της είναι κάτω των 18 ετών, 4 στα 10 παιδιά μεγαλώνουν στην απόλυτη φτώχεια και ένα στα πέντε παιδιά δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

________________
source: http://www.naftemporiki.gr/

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ


Το σημερινό λογότυπο της google είναι αφιερωμένο στο Μαχάτμα Γκάντι.

Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ και πέθανε δολοφονημένος, σε ηλικία 78 χρονών, στις 30 Ιανουαρίου του 1948. Ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.

Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.



Η οικογένειά του ανήκε στην κάστα Βανισίγια, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση του κοινωνικού διαχωρισμού σε κάστες. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ (οι τρεις προηγούμενες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας) επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγιότητα του βίου της, την ευγένειά της και τη θρησκευτική της πίστη.

Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τις απόψεις του τοπικού θρησκευτικού κινήματος της Γκουτζαράτ, Τζαΐν, που πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τη χορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων.

Το 1876 η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη Rajkot και ο Μαχάτμα εγγράφηκε στο σχολείο. Την ίδια χρονιά αρραβωνιάστηκε την συνομήλική του Καστουρμπάι, κόρη του εμπόρου Gokuldas Makanji. Το 1881 εισήλθε στο Γυμνάσιο Alfred High School και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Καστουρμπάι. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά το Χαριλάλ (1888), το Μανιλάλ (1892), το Ραμντάς (1897) και τον Ντεμντάς (1900).






source:wikipedia.org