Σάββατο, 29 Μαΐου 2010

Οι στήλες του Λένα

Αυτό το πέτρινο δάσος αποτελούμενο από στήλες βράχου, οι οποίοι φτάνουν 150 μέτρα σε ύψος, εκτείνεται 80 χιλιόμετρα δίπλα στις όχθες του ποταμού Λένα.
Είναι ένα προϊστορικό τοπίο, διαβρωμένο εδώ και χιλιάδες χρόνια και με ένα γεωλογικό πλούτο το οποίο διατηρεί μαρτυρίες για εξαφανισμένα είδη ζωής.
Στο πέτρινο δάσος του Λένα έχουν βρεθεί απολιθώματα μαμούθ και άλλων ζώων που έχουν εξαφανιστεί. Αλλά διατηρούνται μορφές ζωής 464 καταγεγραμμένων ειδών πλούσιας πανίδας και χλωρίδας.
Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι εκτός από από τα πιο όμορφα τοπία της Ρωσίας αποτελεί και την πιο δύσβατη περιοχή της.


Ευχαριστώ Δ.

Πέμπτη, 6 Μαΐου 2010

L'Arbre du Ténéré


L'Arbre du Ténéré, το δέντρο της Ténéré  ήταν μια ακακία, που θεωρείτo το πιο απομονωμένο δέντρο στη γη! Ήταν το μοναδικό δέντρο μέσα σε μια ακτίνα 200 χιλιομέτρων στην έρημο Ténéré, περιοχή της Σαχάρας, στη βορειοανατολική Νιγηρία και αποτελούσε ορόσημο για τα καραβάνια τα οποία  την διέσχιζαν.
Ήταν διάσημο με το όνομα το Χαμένο Δέντρο (L' Arbre Perdu) και το μοναδικό που μπορείς να δεις να εμφανίζεται σε ένα χάρτη με κλίμακα 1 : 4.000.000.

Ήταν το τελευταίο επιζόν δέντρο μιας ομάδας δέντρων που υπήρχε από την εποχή που η έρημος δεν ήταν ακόμα τόσο αφιλόξενη και ξηρή. Το δέντρο έζησε ολομόναχο για δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα  του 1938-1939 άνοιξαν ένα πηγάδι κοντά του, όπου διαπίστωσαν ότι οι ρίζες του δέντρου έφταναν τα 33-36 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ένα καραβάνι που ταξιδεύει από το Αγαδίρ στη Μπίλμα το 1985.
 Ο Γάλλος Διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Σαχαριανών Υποθέσεων είδε το δέντρο στις 21 Μαίου του 1939 και έγραψε : 
"Κάποιος πρέπει να δει αυτό το δέντρο για να πιστέψει την ύπαρξή του. Ποιό είναι το μυστικό της επιβίωσής του; Πώς μπορεί να επιβιώνει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον όταν ένα μεγάλο πλήθος καμηλών τσαλαπατά γύρω του και πως δεν τρώνε το φύλλωμά της; Πώς πολυάριθμοι Tuareg, οδηγοί καραβανιών, τα οποία μεταφέρουν αλάτι, δεν κόβουν τα κλαδιά της, να ανάψουν φωτιά για να ετοιμάσουν το τσάι τους;

Tuareg
 Η μόνη απάντηση είναι ότι το θεωρούσαν ταμπού και με την ύπαρξη κάποιας δεισιδαιμονίας ίσως, ή κάποιας φυλετικής προσταγής να το σεβαστούν.
Κάθε χρόνο οι azalai (οι άνθρωποι των καραβανιών του αλατιού) συγκεντρώνονταν εδώ πριν να ξεκινήσουν να διασχίσουν την Ténéré. Η ακακία είχε γίνει ένας φάρος διαβίωσης. Είναι το πρώτο και το τελευταίο ορόσημο για τους azalai,  οι οποίοι αφήνουν το Αγαδίρ για τη Μπίλμα ή αντίστροφα ".

Το μεταλλικό δέντρο της Ténéré το 1985.
Το δέντρο χτυπήθηκε - σύμφωνα με ισχυρισμούς - από το φορτηγό κάποιου μεθυσμένου λίβυου οδηγού το 1973. 
Στις 8 Νοεμβρίου 1973 το νεκρό δέντρο επανεντοπίστηκε στο Εθνικό Μουσείο της Νιγηρίας στην πρωτεύουσα  Niamey.  Αντικαταστάθηκε από ένα απλό μεταλλικό γλυπτό σε σχήμα δέντρου, στη θέση της γηραιάς ακακίας.

Αλάτι στην αγορά.
Στο βιβλίο του "L' épopée du Ténéré" ο γάλλος εθνολόγος και εξερευνητής Henri Lhote, περιέγραψε δύο ταξίδια του στο δέντρο Ténéré. Η πρώτη επίσκεψή του ήταν το 1934 επ' ευκαιρία του πρώτου αυτοκινήτου που πέρασε από το Djanet και το Αγαδίρ. 
Περιγράφει το δέντρο ως: "Μια ακακία με έναν άρρωστο κορμό.  Εντούτοις  το δέντρο έχει συμπαθητικά πράσινα φύλλα και κάποια κίτρινα λουλούδια". Το επισκέφτηκε πάλι είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 1959 με την αποστολή berliet-Ténéré, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν άσχημα κατεστραμμένο αφότου είχε συγκρουστεί με ένα όχημα:
"Πριν, αυτό το δέντρο ήταν πράσινο και με λουλούδια, τώρα είναι ένα άχρωμο δέντρο αγκαθιών, γυμνό. Δεν μπορώ να το αναγνωρίσω - είχε δύο πολύ ευδιάκριτους κορμούς. Τώρα υπάρχει μόνο ένας, με ένα κολόβωμα στην μια πλευρά, πετσοκομένο, έτοιμο να κοπεί ένα μέτρο από το χώμα. 
Τι έχει συμβεί σε αυτό το δυστυχισμένο δέντρο; Απλά, ένα φορτηγό που πήγαινε στη  Bilma το έχει χτυπήσει… αλλά είχε αρκετό χώρο για να το αποφύγει... το ταμπού, το ιερό δέντρο, αυτό που κανένας νομάδας εδώ δεν θα είχε τολμήσει να βλάψει με το χέρι του…αυτό το δέντρο είναι το θύμα ενός μηχανοκίνητου..."Source:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arbre_du_T%C3%A9n%C3%A9r%C3%A9

Σάββατο, 1 Μαΐου 2010

Πρώτη Μαΐου ... 2010

Πρώτη Μαίου
Πρώτη Μαΐου κι απ' τη Βαστίλη
ξεκινάνε οι καρδιές των φοιτητών
χίλιες σημαίες κόκκινες μαύρες
Ο Φρεδερίκο η Κατρίν και η Σιμόν

Μέσα στους δρόμους μέσα στο πλήθος
τρέχω στους δρόμους ψάχνω στο πλήθος
πού ειν' το κορίτσι το κορίτσι που αγαπώ

Πες μου Μαρία μήπως θυμάσαι
κείνο το βράδυ που σε πήρα αγκαλιά
Πρώτη Μαΐου, όπως και τώρα
κι εγώ φιλούσα τα μακριά σου τα μαλλιά

Μέσα στους δρόμους μέσα στο πλήθος
τρέχω στους δρόμους ψάχνω στο πλήθος
πού ειν' το κορίτσι το κορίτσι που αγαπώ

Πρώτη Μαΐου μαύρα τα ξένα
κλείσε το τζάμι μην κρυώσει το παιδί

Στίχοι: Μάνος Λοίζος
Μουσική: Μάνος Λοίζος
Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου