Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Erté (1892 - 1990)

Romain de Tirtoff






Ποιος ήταν ο Erté.

Ο Roman Petrov Tyrtov ( Роман Петрович Тыртов, 1892-1990) γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη, σε μια πολυμελή οικογένεια της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από το 1548. Ο πατέρας του Pyotr Ivanovich Tyrtov ήταν ναύαρχος.
Στο 1910-1912, Ο Romain de Tirtoff μεταναστεύει στο Παρίσι για να συνεχίσει την καριέρα του ως σχεδιαστής. Κάνοντας το εντελώς αντίθετο, από τις επιθυμίες του πατέρα του, που ήθελε ο γιος του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει αξιωματικός του ναυτικού.

















Ο Romain πήρε ένα ψευδώνυμο, έτσι ώστε να μην ντροπιάσει το όνομα της οικογένειάς του.
Το 1915 απέκτησε το πρώτο του συμβόλαιο με το περιοδικό Harper's Bazaar,στο οποίο παρέμεινε επί είκοσι δυο χρόνια δημιουργώντας πάνω από 240 εξώφυλλα του περιοδικού. Έκανε μια σπουδαία καριέρα στη Γαλλία με το όνομα Romain de Tirtoff και κυρίως με το ψευδώνυμο Erté, που είναι η γαλλική προφορά των αρχικών του ονόματός του.

























Έγινε γνωστός ως ο σχεδιαστής της μόδας της δεκαετίας του 1920.
Ήταν ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης του 20ο αιώνα, ο οποίος άνθισε σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων της μόδας, των κοσμημάτων, των γραφικών τεχνών, των κοστουμιών και των σκηνικών του θεάτρου και κινηματογράφου, της όπερας, της εσωτερικής διακόσμησης, των περιοδικών μόδας και της γλυπτικής.

























Το έργο του, χαρακτηριστικό της Art Deco εποχής, έχει την ίδια κομψότητα, η οποία διέκρινε και αυτόν τον ίδιο. Η πιο γνωστή εικόνα του έργου του είναι "η Συμφωνία σε Μαύρο" στην οποία απεικονίζεται μια ψηλή, λεπτή γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, κρατώντας από το λουρί ένα μαύρο lévrier (ράτσα κυνηγόσκυλου).
Αυτή η εικόνα έχει αντιγραφεί και αναπαραχθεί αμέτρητες φορές.








Ασιάτισσα πριγκίπισσα, μπρούντζος



Επίσης ένα πολύ γνωστό του έργο είναι ο σχεδιασμός της Αλφαβήτου, όπου το κάθε γράμμα απεικονίζει γυναικείο σώμα σε διάφορες στάσεις.
Αρκετά από τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Τόκιο, το οποίο έχει μια μεγάλη συλλογή των έργων του.
















Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Προκατασκευασμένη Πολυτέλεια


Κάτω από τη διεύθυνση του Joaquin Torres, οι πρώτες πολυτελείς προκατασκευασμένες (modular) κατοικίες που βρίσκονται στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ολοκληρώθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο A-cero Studio, το οποίο εισάγει ένα προϊόν σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής με βάση τις αρχές των βιομηχανικών κατασκευών. Εφαρμόζει την ίδια «γραμμή παραγωγής», τις ίδιες διαδικασίες τυποποίησης και κατασκευής σπονδυλωτής τεχνολογίας, τον ίδιο έλεγχο ποιότητας και εξοικονόμησης του χρόνου και χώρου που εφαρμόζονται σε άλλους, πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα σπονδυλωτά, προκατασκευασμένα σπίτια βγαίνουν με χαμηλό προϋπολογισμό για τον κατασκευαστή εξ αιτίας της ταχύτητας κατασκευής και με τα πλεονεκτήματα κόστους παραγωγής στη γραμμή συναρμολόγησης.


Η παραγωγή τους γίνεται στο εργοστάσιο και η συναρμολόγηση επάνω στο ιδιόκτητο οικόπεδο, το οποίο σημαίνει ότι μέσα σε μόλις 3 μήνες από την ημερομηνία που υπογράφεται η συμφωνία, μπορείτε να απολαύσετε το μοντέρνο σας σπίτι, τελειωμένο έτοιμο να κατοικηθεί. Πιο εξειδικευμένες εργασίες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ποιότητα καθώς και τη μείωση του κόστους.


Η A-cero Studio προχωρώντας ακόμα παραπέρα προσφέρει, στα επι παραγγελία σπίτια, τη δυνατότητα διακόσμησης και επιλογής οικιακού εξοπλισμού ως πρόσθετη υπηρεσία, με τον ίδιο τρόπο σαν να αγοράζατε μια βάρκα. Για παράδειγμα για ένα σπίτι 82 τ.μ. η τιμή είναι 69.000 € και για ένα πλήρως διακοσμημένο και εξοπλισμένο, το αγοράζετε με 85.000 €.


Ο Joaquin Torres του A-cero architecture Studio συμβούλεψε, ότι το σύστημα αυτό δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά για κατασκευή κατοικιών, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για σχολεία, γραφεία, οίκους ευγηρίας ή φοιτητικές εστίες και τα οποία θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από αυτήν την τεχνική κατασκευής κτιρίων.


Το πρόγραμμα είναι μοναδικό για αυτό το τυπικό προκατασκευασμένο σπίτι, όσον αφορά στην προσφορά της πολυτέλειας, σε μια προσιτή τιμή, όχι απλά της οικονομικής ελίτ.



source



Zambia Sifaki