Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

London 3

Αυτό το μικρό κτήριο - αριστούργημα το φωτογράφισα με δυσκολία, αφού η κίνηση πεζών και διώροφων λεωφορείων μαζί με τη λάμπα του δρόμου και τα φωτάκια, έκαναν την όλη επιχείρηση δύσκολη.
Ό,τι βλέπετε...επάνω στην Oxford Street των καταστημάτων...


Η κλασική αρχιτεκτονική των προσόψεων των κτηρίων της βρετανικής πρωτεύουσας είναι φτιαγμένες από αυτό το κοκκινωπό τούβλο.



Τα περισσότερα είναι πριν από το 1900 (ή κατά πολύ παλαιότερα) και έχουν διατηρηθεί ανέπαφα με συνεχή αναπαλαίωση και με αυστηρή νομοθεσία, η οποία τα προστατεύει.


Είναι χαμηλά επάνω σε φαρδείς δρόμους. Έτσι ο διαβάτης αντικρίζει σχεδόν πάντα τον ουρανό. Δεν τον κρύβουνε μεγαθήρια!






Το Liberty! Ένα μοναδικό κατάστημα της Regent Street, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Arthur Lasenby Liberty, έναν υπάλληλο σε άλλο εμπορικό κατάστημα και ο οποίος μετά από 10 χρόνια δουλειάς, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του με δάνειο από τον πατριό του 2.000 λιρών.

Το κατάστημα άνοιξε το 1875, ο ιδιοκτήτης του πίστευε ότι μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στη διακόσμηση, με μοντέρνα υφάσματα, objets d'art και είδη για το σπίτι, που πολλές φορές έρχονταν από μακρυνές χώρες της Ανατολής και την Ιαπωνία.


Στη δεκαετία του 1890 ο Liberty δημιούργησε ισχυρές σχέσεις με πολλούς κορυφαίους Άγγλους σχεδιαστές.
Πολλοί από αυτούς ήταν ενσωματωμένοι στα κινήματα μόδας, όπως στο Arts and Crafts και της Art Nouveau.
O Liberty συνέβαλε στην ανάπτυξη της Art Nouveau με την ενθάρρυνση των φίλων του σχεδιαστών.
Η επιχείρηση έγινε συνώνυμη με αυτό το νέο ύφος, στο βαθμό που στην Ιταλία, η Art Nouveau έγινε γνωστή ως Style Liberty, όπως το κατάστημα στο Λονδίνο.


Το 1920 το μεγαλοπρεπές κτίριο Tudor κτιζόταν και ανακαινιζόταν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράσσεται η λειτουργία της επιχείρησης. Και το 1924, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, τα πάντα είχαν ολοκληρωθεί και όλο αυτό το κτίριο κατασκευάστηκε ή ανακατασκευάστηκε με την ξυλεία 2 πλοίων!

Το κατάστημα ήταν κατασκευασμένο γύρω από τρεις μεγάλους, τετράγωνους φωταγωγούς, σαν μεγάλες αυλές, που αποτελούν το επίκεντρο του κτιρίου. Ο Arthur Liberty ήθελε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι περπατάτε στο σπίτι σας αν και βρίσκεστε στο κατάστημα. Γύρω από αυτές τις αυλές αναπτύσσονται οι χώροι - δωμάτια τα οποία δημιουργούν μια οικεία αίσθηση. Πολλά από τα δωμάτια είχαν τζάκια και ορισμένα εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα. Τα φρεάτια - αυλές δημιούργησαν ένα θαυμάσιο περιβάλλον για να κρεμαστούν από τα κιγκλιδώματά του εξωτικά υφάσματα, κουβέρτες, μαξιλάρες, παπλώματα και χαλιά, ενώ τα μικρότερα δωμάτια επέτρεπαν την προβολή των μικρότερων αντικειμένων.

Το 1950, μετά το πόλεμο, η παράδοση του καταστήματος συνεχίστηκε προσφέροντας στην πιστή πελατεία του μοντέρνο και εκλεκτικό ντιζάιν.








Στη στέγη αυτού του κτιρίου υπάρχει μια μεγάλη εξαγωνική; οκταγωνική; "καμινάδα", που ομολογώ μου διαφεύγει τελείως τι μπορεί να είναι.
Πάσα εξήγηση δεκτή.


Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

London 2

Στις λονδρέζικες περιπλανήσεις μας, σχεδόν πάντα, παίρνουμε λεωφορείο για τις μετακινήσεις μας και σπάνια μετρό, εκτός αν είναι να πάμε κάπου συγκεκριμένα και χρειάζεται να κάνουμε αρκετές διαφορετικές διαδρομές.
Έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να θαυμάσουμε πολλές περιοχές, πάρκα, κτήρια και μνημεία, που διαφορετικά δεν θα ήταν εύκολο να τα δούμε. Οι αποστάσεις είναι μεγάλες και το μέγεθος των πραγμάτων, όσων θέλουμε να δούμε, τεράστιο!


Piccadilly Circus, κεντρικό σημείο με πολλά ενδιαφέροντα, κυρίως μαγαζιά κάθε είδους από ηλεκτρονικά έως μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων βρίσκονται εδώ.


Στη λεωφορειακή διαδρομή μας περνάμε μπροστά από το κτίριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού St Pancras. Κτίριο γιγαντιαίων διαστάσεων Βικτωριανής Αρχιτεκτονικής, το οποίο εγκαινιάστηκε 1868 και βρίσκεται στη λίστα με τα σημαντικότερα κτήρια της Αγγλίας.
Γλίτωσε την κατεδάφιση το 1960 και το 2000 ανακαινίστηκε.
Εδώ βρίσκεται και ο τερματικός σταθμός του Eurostat -τραίνου υψηλών ταχυτήτων- της σιδηροδρομικής ένωσης της Μ. Βρετανίας με την ηπειρωτική Ευρώπη.



Τα φιλόζωα αισθήματα των Βρετανών τα γνωρίζετε. Αυτός εδώ υπερέβαλε, με αρκετές γκριμάτσες δυσαρέσκειας των γύρω ορθίων, αλλά ο φιλόζωος δεν "ίδρωσε"...


Ο Έρωτας, σήμα κατατεθέν της Piccadilly Circus, με σπασμένο τόξο δύσκολα θα βρει τις καρδιές μας!


Και ως συνήθως, αφού έχουμε ξεπαγιάσει και κουραστεί αρκετά, μας υποδέχεται κάποιο καφέ!
Αυτό εδώ ανήκει σε μια ιταλική φίρμα, με ειδικότητα σε ό,τι παρασκευάζεται με ζυμάρι!
Ένας χώρος καλαίσθητος, λιτός και όμορφα διαμορφωμένος υποδέχεται τα στελέχη / εργαζόμενους των γύρω εταιρειών αλλά και περαστικούς, ταξιδιώτες!
Στη μια πλευρά του τοίχου και σε όλο του το μήκος υπάρχει μια μεγάλη γούρνα με νερό, η οποία γεμίζει συνεχώς από πολλούς κρουνούς και είναι με τέτοιο τρόπο φωτισμένη, που η αντανάκλαση του νερού που ρέει, καθρεπτίζεται επάνω στον τοίχο.



Λίγες χριστουγεννιάτικες βραδυνές λήψεις με τους τελευταίους διαβάτες στους δρόμους.
Η κίνηση έχει μειωθεί αρκετά μιας και είναι παραμονή Χριστουγέννων και πολλοί τρέχουν στα σπίτια τους.


Και κάποιες λίγες εικόνες από το αγαπημένο μας σημείο που δεν είναι άλλο από τη λονδρέζικη China Town!



Πολλά μαγαζάκια με παντός είδους προϊόντα από την μακρινή Κίνα και φυσικά άπειρα μικρά μα και μεγάλα εστιατόρια με όλες τις κουζίνες της άπω Ανατολής!
Η κινέζικη είναι η αγαπημένη μας και συχνά τρώμε νόστιμα, κινέζικα πιάτα με καταπληκτικές γεύσεις!

Συνέχεια προσεχώς



Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

London


Χριστουγεννιάτικο, παγωμένο ταξίδι στα Βόρεια! Στο πολυπληθές, πολύγλωσσο και πολυεθνές Λονδίνο! Το βρήκαμε και μας βρήκε παγωμένο, στην κυριολεξία, σε έναν χειμώνα που είχε πολλά χρόνια να ζήσει!

Παρόλο λοιπόν, το κρύο και την οικονομική κρίση ο κόσμος στους δρόμους και στα μαγαζιά ήταν πολύς. Οι στολισμοί και η φωτορύπανση αρκετά περιορισμένοι, μιας και δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σ΄ αυτό


Σε ορισμένα σημεία το χιόνι παρέμενε συσσωρευμένο μετά από 5 ημέρες. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές, γύρω στους μηδέν βαθμούς ή +1, -1!


Σε αυτή τη φωτογραφία είναι ο εξωτερικός τοίχος περίφραξης ενός σχολείου. Τα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είχαν ανάγλυφο κάποιο σχέδιο - σκίτσο παιδικής ζωγραφιάς.


Λεπτομέρεια του τοίχου. Μικρές επισμαλτωμένες επιφάνειες χωρίς graffiti και κακόγουστα σπραίυ...




Αφού έχουμε περπατήσει και παγώσει αρκετά, βρίσκουμε μια όμορφη γωνιά να ξαποστάσουμε χορταίνοντας με νόστιμες λιχουδιές και ζεστό καφέ!

Εδώ είναι το σταυροδρόμι της Oxford Circus όπου το Νοέμβριο του 2009 δόθηκε στην κυκλοφορία η διαγώνια πεζοδρόμηση αυτού του σημείου. Δηλαδή οι πεζοί δεν διασχίζουν πια κάθετα τους δρόμους, όπως παραδοσιακά γίνεται, από το εδώ πεζοδρόμιο στο απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά διαγώνια.
Η κυκλοφορία των οχημάτων σταματά τελείως και στους τέσσερις δρόμους των δυο κατευθύνσεων και ένα απέραντο πλήθος διασχίζει το σταυροδρόμι διαγώνια.
Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι είναι:
«Ένας θρίαμβος για τη βρετανική μηχανική, την ιαπωνική καινοτομία και την παλιά, καλή, κοινή λογική».


Μια ίδια διασταύρωση διαγώνιας διέλευσης με αυτήν εδώ είναι η Shibuya του Τόκιο.




Στο εσωτερικό των καταστημάτων επικρατεί το αδιαχώρητο.
Εδώ θαυμάσαμε αντικείμενα σχεδιασμένα από γνωστούς designers.



Η περίφημη αράχνη/λεμονοστίφτης του Philippe Patrick Starck, γάλλου σχεδιαστή, είναι πραγματικά απλή στη σύλληψή του αλλά πολύ πρακτικού αντικειμένου. Βάζεις ένα ποτήρι από κάτω και απλώς στίβεις τα φρούτα από πάνω!
Η τιμή; €50



Μερικά άλλα της Alessi

Σας εύχομαι ολόψυχα Καλές Γιορτές