Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009
Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009
Απορίες και απαντήσεις
1. Πόσες φορές έχει πατήσει το πόδι του ο άνθρωπος στη Σελήνη;
Ο Ιούλιος Βερν είχε γράψει για «αμαξοστοιχίες βλημάτων» που θα μετακινούνταν από τη Γη στη Σελήνη με τέτοια άνεση και συχνότητα ώστε «σε 20 χρόνια ο μισός πληθυσμός της Γης θα έχει επισκεφτεί τη Σελήνη»! Αποδείχτηκε υπέρ το δέον ενθουσιώδης.
Αν και το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά διαστημικά λεωφορεία -Columbia, Discovery, Atlantis και Challenger, που μετά την καταστροφή του αντικαταστάθηκε από το Endeavour- πέταξε επιτυχημένα το 1981, σήμερα, σχεδόν 25 χρόνια αργότερα, οι μόνοι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη παραμένουν οι αστροναύτες των διαστημικών αποστολών Apollo. Οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1963 και 1972, στέλνοντας συνολικά 12 Αμερικανούς στο έδαφός της και πολύ περισσότερους σε τροχιά. Οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη ήταν το πλήρωμα του Apollo 11, στις 20 Ιουλίου του 1969, και οι τελευταίοι το πλήρωμα του Αpollo 17, στις 11 Δεκεμβρίου του 1972. Μάλιστα, οι αστροναύτες του Apollo 17 κατέρριψαν το ρεκόρ παραμονής -12 ώρες και 12 λεπτά- και οδήγησαν την ηλεκτράμαξά τους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 35 χιλιόμετρα στην επιφάνεια της Σελήνης.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία οι αστροναύτες πηγαινοέρχονται συχνά στο διάστημα είτε εκτελώντας τους λεγόμενους «διαστημικούς περιπάτους» για τη συντήρηση επιστημονικών αποστολών όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, είτε για να επανδρώσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος αποτελεί ίσως και το πρώτο βήμα εποίκισης του διαστήματος.
2. Είναι αλήθεια ότι ένα ταξίδι στο διάστημα μπορεί να βλάψει την υγεία μας;
Ένα ταξίδι στο διάστημα θα μπορούσε να την επιβαρύνει για διάφορους λόγους.
Ένα από τα πιο προφανή προβλήματα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση στο Εθνικό Ίδρυμα Διαστημικής Βιοϊατρικής Έρευνας του Τέξας, είναι οι επιπτώσεις της διαστημικής ακτινοβολίας, από την οποία στη Γη μάς προστατεύουν οι ζώνες Βαν Άλεν. Αυτές οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καρκίνο και εκφυλιστικές βλάβες ιστών. Η ακτινοβολία μπορεί επίσης να αναχαιτίσει τη δράση κοινών φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της σκοπολαμίνης, την οποία παίρνουν οι αστροναύτες για να αντιμετωπίσουν τη ναυτία, και κάποιων αντιβιοτικών.
Η έλλειψη βαρύτητας συνιστά μια ακόμη απειλή για την υγεία, προκαλώντας προβλήματα όπως απώλεια οστικής μάζας, η οποία υπολογίζεται ότι φτάνει το 1% ανά μήνα. Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι συντελεί και στον αποπροσανατολισμό των μικροσωληνιδίων (ΜΤs) που εμπλέκονται στις κυτταρικές δομές, επηρεάζοντας μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των κυττάρων.
Είναι γεγονός πάντως πως, όταν ζητείται από αστροναύτες να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες, δεν αποδεικνύονται ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Μια μελέτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η νοοτροπία τους, η οποία βασίζεται στο στωικισμό αλλά και στην υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, «ενισχύει την απροθυμία τους να παρέχουν ιατρικές πληροφορίες».
3. Πώς γίνεται κάποιος αστροναύτης;
Οι αστροναύτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε πιλότους και επιστήμονες. Οι πιλότοι είναι αυτοί που κυβερνούν τα διαστημικά λεωφορεία ή τα διαστημόπλοια τύπου Soyuz.
Oι επιστήμονες, που ονομάζονται "επιστήμονες σε ειδική αποστολή", είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή και την παρακολούθηση πειραμάτων στο διάστημα. Σχεδόν όλες οι χώρες που εκπονούν κάποιο εθνικό πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος έχουν τη δική τους υπηρεσία στρατολόγησης και εκπαίδευσης αστροναυτών.
Yπάρχει επίσης η Eυρωπαϊκή Διαστημική Yπηρεσία στην οποία εντάσσονται όλες οι χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Αστροναύτες εκπαιδεύουν επίσης η NASA, η Pωσική Yπηρεσία Διαστήματος και πρόσφατα η Kίνα.
Για να γίνει κάποιος πιλότος στη Δύση είναι υποχρεωμένος να απευθυνθεί στη NASA. Πρέπει να έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον χίλιες ώρες πτήσης ως χειριστής αεροσκάφους τύπου τζετ και να περάσει με επιτυχία τα τεστ φυσικής αντοχής της NASA Class I Space Physical, τον πιο απαιτητικό και υψηλού επιπέδου έλεγχο φυσικών ικανοτήτων, στον οποίο υποβάλλονται οι πιλότοι της πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας.
Οι "επιστήμονες ειδικής αποστολής" προσλαμβάνονται απευθείας από την Eυρωπαϊκή Διαστημική Yπηρεσία (ESA). Aν και δε χρειάζεται να πληρούν τις ίδιες φυσικές προδιαγραφές αντοχής με τους πιλότους αστροναύτες, υποβάλλονται κι αυτοί σε αρκετά τεστ. Στα ίδια τεστ υποβάλλονται και οι διαστημικοί τουρίστες, νέα κατηγορία αστροναυτών που έγινε της μόδας, όπως και οι τυχεροί του διαγωνισμού μας "Γίνε Κοσμοναύτης".
European Space Agency, 8, 10 rue Mario Nikis; 7573, Paris Cedex 15 France.
http://www.esa.int/export/esaCP/index.html
Astronaut Selection Office, NASA, Mail Code AHX, Johnson Space Center, Houston, TX 77058-36 96 USA.
http://nasajobs.nasa.gov/astronauts/
Source:http://www.focusmag.gr/
google/images
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009
Μια εικόνα χίλιες λέξεις
Photo of the Day
Έκθεση στις υπεριώδεις για ένα ή δυο λεπτά, για τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου. Ρωσία.
Photograph by Joe McNal.
Παρασκευαστής noodles, Hong Kong
Photograph by Jodi Cobb.
*Source: http://photography.nationalgeographic.com/
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009
Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009
Οι μαρμελάδες του χωρισμού.
[...] Tο μαξιλάρι μου ήταν ακόμα μουλιασμένο στα δάκρυα και λεκιασμένο απ' τη μάσκαρα. Μια φίλη μου σύστησε την ψυχαναλύτρια της κι έτσι πήγα να συναντήσω τη Ντόνα. Της αφηγήθηκα το σενάριο της σχέσης μας. Όσο αυτός έγραφε το μυθιστόρημα του, εγώ φρόντιζα να μην του λείπει τίποτα. Ψώνιζα, κούρευα το γκαζόν, καθάριζα το σπίτι, διόρθωνα τα γραπτά του και, βέβαια, μ' αυτά και μ' αυτά, δεν μου 'μεινε δραχμή στην τράπεζα. Ντρεπόμουν για τον εαυτό μου. Τόση βλακεία πια...
Έκλαιγα καθώς τα ξαναθυμόμουν, ειδικά τη σκηνή με το πάρτυ, τότε που μου ανακοίνωσε τηλεφωνικά ότι χωρίσαμε. Γιορτάζαμε την έκδοση του μυθιστορήματος του, το είχε αφιερώσει σε μένα υποτίθεται, αλλά μ' έναν τόσο μυστήριο τρόπο που έπρεπε να 'σαι μάγος για να το καταλάβεις, σαν τα συμβόλαια, που πρώτα τα υπογράφεις και μετά παίρνεις είδηση τα μικρά κολυβογράμματα στο κάτω μέρος της σελίδας που αναιρούν τα πάντα...
[...]
Συγγραφέας : Debby Bull
Εκδόσεις : Ελληνικά Γράμματα
Μετάφραση : Μπελίκα Κουμπαρέλη
YELLOW LEMON TREE
Lyrics:
I'm sitting here in the boring room
It's just another rainy Sunday afternoon
I'm wasting my time
I got nothing to do
I'm hanging around
I'm waiting for you
But nothing ever happens and I wonder
I'm driving around in my car
I'm driving too fast
I'm driving too far
I'd like to change my point of view
I feel so lonely
I'm waiting for you
But nothing ever happens and I wonder
I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree
I'm turning my head up and down
I'm turning turning turning turning turning around
And all that I can see is just another lemon-tree
I'm sitting here
I miss the power
I'd like to go out taking a shower
But there's a heavy cloud inside my head
I feel so tired
Put myself into bed
While nothing ever happens and I wonder
Isolation is not good for me
Isolation I don't want to sit on the lemon-tree
I'm steppin' around in the desert of joy
Baby anyhow I'll get another toy
And everything will happen and you wonder
Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009
Α΄ Βραβείο!
________________
source: http://www.naftemporiki.gr/
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009
ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ
Το σημερινό λογότυπο της google είναι αφιερωμένο στο Μαχάτμα Γκάντι.
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ και πέθανε δολοφονημένος, σε ηλικία 78 χρονών, στις 30 Ιανουαρίου του 1948. Ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Η οικογένειά του ανήκε στην κάστα Βανισίγια, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση του κοινωνικού διαχωρισμού σε κάστες. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ (οι τρεις προηγούμενες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας) επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγιότητα του βίου της, την ευγένειά της και τη θρησκευτική της πίστη.
Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τις απόψεις του τοπικού θρησκευτικού κινήματος της Γκουτζαράτ, Τζαΐν, που πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τη χορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων.
Το 1876 η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη Rajkot και ο Μαχάτμα εγγράφηκε στο σχολείο. Την ίδια χρονιά αρραβωνιάστηκε την συνομήλική του Καστουρμπάι, κόρη του εμπόρου Gokuldas Makanji. Το 1881 εισήλθε στο Γυμνάσιο Alfred High School και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Καστουρμπάι. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά το Χαριλάλ (1888), το Μανιλάλ (1892), το Ραμντάς (1897) και τον Ντεμντάς (1900).
source:wikipedia.org
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1869 στο Πορμπαντάρ, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή της Ινδίας στην επαρχία Γκουτζάρατ και πέθανε δολοφονημένος, σε ηλικία 78 χρονών, στις 30 Ιανουαρίου του 1948. Ήταν Ινδός πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φέρεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Η οικογένειά του ανήκε στην κάστα Βανισίγια, σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση του κοινωνικού διαχωρισμού σε κάστες. Ο παππούς του ήταν τοπικός κυβερνήτης του Πορμπαντάρ θέση στην οποία τον διαδέχτηκε ο γιος του και πατέρας του Μαχάτμα, Καραμτσάντ. Η μητέρα του, Πουτλιμπάι, που ήταν η τέταρτη σύζυγος του Καραμτσάντ (οι τρεις προηγούμενες είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της γέννας) επηρέασε καταλυτικά το χαρακτήρα του με την αγιότητα του βίου της, την ευγένειά της και τη θρησκευτική της πίστη.
Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασπαζόταν τις απόψεις του τοπικού θρησκευτικού κινήματος της Γκουτζαράτ, Τζαΐν, που πρέσβευε τις αρχές του μη-τραυματισμού οποιουδήποτε ζωντανού πλάσματος, τη χορτοφαγία, τη νηστεία ως μέθοδο αυτοκάθαρσης και την αμοιβαία ανοχή μεταξύ των μελών των διάφορων καστών και θρησκευτικών κινημάτων.
Το 1876 η οικογένειά του μετακόμισε στην πόλη Rajkot και ο Μαχάτμα εγγράφηκε στο σχολείο. Την ίδια χρονιά αρραβωνιάστηκε την συνομήλική του Καστουρμπάι, κόρη του εμπόρου Gokuldas Makanji. Το 1881 εισήλθε στο Γυμνάσιο Alfred High School και δύο χρόνια αργότερα παντρεύτηκε την Καστουρμπάι. Μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά το Χαριλάλ (1888), το Μανιλάλ (1892), το Ραμντάς (1897) και τον Ντεμντάς (1900).
source:wikipedia.org
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009
Κομφούκιος
Το σημερινό λογότυπο της google είναι αφιερωμένο στον Κομφούκιο.
O Κομφούκιος, Κονγκ Φούτζι ή Κ'ουνγκ-φου-τζου, κυρ. "Διδάσκαλος Κονγκ".
Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 551 π.Χ.και έζησε έως το 479. Υπήρξε διάσημος κινέζος διανοητής και κοινωνικός φιλόσοφος, οι διδασκαλίες και η φιλοσοφία του οποίου επηρέασαν βαθιά τη ζωή και τη σκέψη της Ανατολικής Ασίας. Υπήρξε ιδρυτής της Σχολής Ρου (Ru) της κινεζικής σκέψης. Οι διδασκαλίες του, όπως διατηρήθηκαν στα Ανάλεκτα, έθεσαν τα θεμέλια πολλών μεταγενέστερων κινέζικων απόψεων για την εκπαίδευση και την συμπεριφορά του ιδανικού άνδρα, πώς ένα τέτοιο άτομο θα πρέπει να ζει τη ζωή του και να αλληλεπιδρά με τους άλλους, και τα σχήματα της κοινωνίας και της διακυβέρνησης στα οποία θα πρέπει να συμμετέχει. Ο Fung Yu-lan, μια από τις μεγάλες αυθεντίες του 20ου αιώνα για την ιστορία της κινεζικής σκέψης, συγκρίνει την επιρροή του Κομφούκιου στην κινεζική ιστορία με εκείνη του Σωκράτη στη Δύση. Θεωρείται ηγετική μορφή του Κομφουκιανισμού.
source:wikipedia.org
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)