Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Γουδί και Γουδοχέρι (Ιγδία και Δοίδυκες)


Η σημερινή μου ανάρτηση αφορά στο γουδί και στην παρέα του, το γουδοχέρι. Συγκεντρώνοντας επί χρόνια γουδιά από πολλά μέρη, κατέληξε να έχω σήμερα μια μεγάλη συλλογή από αυτό το εργαλείο της κουζίνας μας και όχι μόνο.
Μια συλλογή-εμμονή, σχεδόν πάντα ακριβοπληρωμένη, όπως εξάλλου όλες οι συλλογές, οι οποίες δημιουργούνται σταδιακά και για πολλά χρόνια.
Άλλα είναι κοινά, άλλα κακόγουστα, άλλα ογκώδη και άλλα δουλεμένα περίτεχνα. Όλα, όμως, παραμένουν η μεγάλη μου αγάπη!




Ξύλινα λοιπόν, ή μεταλλικά, μαρμάρινα ή πορσελάνινα, από βαλσάτη ή αχάτη, από μπαμπού ή ανοξείδωτο χάλυβα, πήλινα ή από γρανίτη , γυάλινα ή πέτρινα, σύγχρονα, με μοντέρνο design ή παραδοσιακά, αυτά τα προβιομηχανικά εργαλεία έχουν φόρμες απλές, καθαρές απόλυτα εναρμονισμένες με το λειτουργικό προορισμό τους.





Παρότι τα βασικά σχήματα είναι σταθερά, τα εργαλεία παραδοσιακών τεχνών διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, τις διαθέσιμες πρώτες ύλες, τους δρόμους επικοινωνίας, τον τρόπο ζωής.
Η βασική του χρήση παραμένει πάντα ίδια: να τρίψει, να συνθλίψει, να λιώσει, να πολτοποιήσει.

Μικρό δείγμα προσωπικής συλλογής



Συχνά διαφοροποιούνται σε μέγεθος και πρώτη ύλη, αλλά και από τεχνίτη σε τεχνίτη, που παραγγέλνει τα εργαλεία του ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του ή τα τροποποιεί έτσι ώστε να τον εξυπηρετούν, δημιουργώντας ιδιοκατασκευές. Μια τέτοια υδροκίνητη ιδιοκατασκευή έχει εφευρεθεί για την αποφλοίωση του ρυζιού στο Βιετνάμ.




                                                                                              



Από την αρχαιότητα ακόμα, χρησιμοποιούνται από τους φαρμακοποιούς στην κονιοποίηση διαφόρων προϊόντων για την παρασκευή φαρμάκων. Εγγεγραμμένο στον πράσινο σταυρό, ενδεικτικό παγκοσμίως των φαρμακείων, εκτός από τον όφη, το σύμβολο του γουδιού χαρακτηρίζει τους παρασκευαστές.



source:
http://wikipedia.org/

images.google

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Επέτειος 400 ετών του Τηλεσκόπιου του Γαλιλαίου


400 χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Γαλιλαίος έκανε την πρώτη παρατήρηση με τηλεσκόπιο, θέτοντας τις βάσεις της σύγχρονης αστρονομίας.

Ο Γαλιλαίος που ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός, με τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο ίδιος, παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τις πεδιάδες, τα όρη στην επιφάνεια της σελήνης και κατάλαβε πως είναι κι αυτή ένας κόσμος. Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, απέδειξε την ηλιοκεντρική θεωρία, ανακάλυψε τέσσερις από τους δορυφόρους του Δία, την Ιό, την Ευρώπη, την Καλλιστώ, το Γανυμήδη και διαπίστωσε πως η Αφροδίτη γύριζε γύρω από τον Ήλιο και όχι από τη γη, όπως δίδασκε η εκκλησία.
Σ΄αυτή τη σελίδα, ο Γαλιλαίος σημείωσε για πρώτη φορά μια παρατήρησή του για τα φεγγάρια του Δία.
Η παρατήρηση αυτή διετάραξε την αντίληψη ότι όλα τα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από τη Γη. Ο Γαλιλαίος δημοσίευσε την πλήρη περιγραφή στα Sidereus Nuncius το Μάρτιο του 1610.

Στην ημέρα αυτήν είναι αφιερωμένο και το σημερινό λογότυπο της Google, καθώς, στις 25 Αυγούστου 1609, ο Γαλιλαίος επιδεικνύει το τηλεσκόπιο στους συγκλητικούς της Βενετίας.
Source:
Wikipedia.org
star.gr

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Strange Buildings of the World

1. Universum Science Center (Bremen, Germany)
2. Lucy the Margate Elephant (Margate, NJ, USA)
3. Cowboy Boots Bathroom (Seattle, WA, USA)
4. Giant Muskie (Hayward, WI, USA)
5. Conch Shell House (Isla Mujeres, Mexico)
6. Low impact woodland house (Wales, UK)
7. Piano shaped building (Huainan, China)
8. The sheep building (Tirau, Waikato, New Zealand)
9. Bart Prince house (Albuquerque, USA)
10. Oscar Niemeyer Museum. (Curitiba, Brazil)
11. Oakley headquarters, Foothill Ranch, California, USA
12. Annunciation Greek Orthodox Church, (Milwaukee, WI, USA)
για bonus, πάρτε μια από το μεγάλο Frank Lloyd Wright

source: http://villageofjoy.com/

Share

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Parthenon by Costa-Gavras




Χωρίς περικοπές

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

Χειρόγραφο Βόινιτς

Το πιο μυστηριώδες βιβλίο του κόσμου!
























Το χειρόγραφο Βόινιτς είναι ένα μυστηριώδες εικονογραφημένο βιβλίο με ακατανόητο περιεχόμενο. Θεωρείται ότι γράφτηκε πριν από αιώνες από κάποιον άγνωστο συγγραφέα που χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και ακατανόητη γλώσσα.












Κατά τη διάρκεια της γνωστής ιστορίας του, το χειρόγραφο αποτέλεσε αντικείμενο εντατικής μελέτης από πολλούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς αποκωδικοποιητές του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, κανείς τους όμως δεν κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει έστω και μια λέξη. Αυτές οι επανειλημμένες αποτυχίες έχουν κάνει το χειρόγραφο Βόινιτς ξακουστό στην ιστορία της κρυπτογραφίας, έδωσαν όμως βάση και στην άποψη ότι το βιβλίο δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια περίτεχνη απάτη, μια δίχως νόημα εναλλαγή τυχαίων χαρακτήρων.






Το βιβλίο είναι γνωστό με το όνομα του Πολωνο-αμερικάνου παλαιοπώλη βιβλίων Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), που το αγόρασε το 1912. Σήμερα βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Γέιλ καταλογογραφημένο σαν αντικείμενο MS408 της Βιβλιοθήκης Σπανίων και Χειρογράφων Beinecke. Η πρώτη αναπαραγωγή του κυκλοφόρησε το 2005.









Κατάλογος
των Ιδιοκτητών του βιβλίου από το 1214 έως το 1988, που πήγε στο Γέϊλ.


* Κάντε κλικ επάνω στις φωτογραφίες για μεγαλύτερη ανάλυση.

source:
Wikipedia

Και εδώ!


Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Η Είσοδος της Κόλασης


Η Πόρτα για την Κόλαση, βρίσκεται κοντά στo μικρό χωριό της Darvaza, στην έρημο Καρακούμ του Τουρκμενιστάν.


Το 1950, Σοβιετικοί γεωλόγοι έκαναν έρευνες για να βρουν φυσικό αέριο. Στη συνέχεια το σοβιετικό γεωτρύπανο έπεσε σ΄ ένα μεγάλο, υπόγειο σπήλαιο από το οποίο έβγαινε δηλητηριώδες αέριο. Αποφάσισαν την ανάφλεξη του αερίου, πιστεύοντας ότι θα καιγόταν μέσα σε λίγες ώρες. Όμως από τότε μέχρι σήμερα αυτό φλέγεται ανελλιπώς.


Η μυρωδιά καμένου θείου μπορεί να ανιχνευθεί από απόσταση και είναι αρκετά ισχυρή κοντά στο θερμό άκρο του κρατήρα.


Εκλύεται μια λάμψη, που μπορεί να διαπιστωθεί από χιλιόμετρα μακριά, μέσα στη σκοτεινή νύκτα.

Ο κρατήρας σήμερα έχει 60μ. διάμετρο και 20μ. βάθος και ο οποίος δεν έχει προκληθεί από ηφαιστειακή δραστηριότητα ή από μετεωρίτη.



View Larger Map

Sourse:
http://englishrussia.com/?p=1830
http://www.johnhbradley.com/pictures2.asp?var=070707darvaza
http://coolthingsinrandomplaces.com/door-to-hell/#more-446
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkmenistan