Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Επέτειος 400 ετών του Τηλεσκόπιου του Γαλιλαίου


400 χρόνια συμπληρώνονται από τότε που ο Γαλιλαίος έκανε την πρώτη παρατήρηση με τηλεσκόπιο, θέτοντας τις βάσεις της σύγχρονης αστρονομίας.

Ο Γαλιλαίος που ήταν Ιταλός αστρονόμος, φιλόσοφος και φυσικός, με τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο ίδιος, παρατήρησε πρώτος τους κρατήρες, τις πεδιάδες, τα όρη στην επιφάνεια της σελήνης και κατάλαβε πως είναι κι αυτή ένας κόσμος. Παρατήρησε τις ηλιακές κηλίδες, απέδειξε την ηλιοκεντρική θεωρία, ανακάλυψε τέσσερις από τους δορυφόρους του Δία, την Ιό, την Ευρώπη, την Καλλιστώ, το Γανυμήδη και διαπίστωσε πως η Αφροδίτη γύριζε γύρω από τον Ήλιο και όχι από τη γη, όπως δίδασκε η εκκλησία.
Σ΄αυτή τη σελίδα, ο Γαλιλαίος σημείωσε για πρώτη φορά μια παρατήρησή του για τα φεγγάρια του Δία.
Η παρατήρηση αυτή διετάραξε την αντίληψη ότι όλα τα ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από τη Γη. Ο Γαλιλαίος δημοσίευσε την πλήρη περιγραφή στα Sidereus Nuncius το Μάρτιο του 1610.

Στην ημέρα αυτήν είναι αφιερωμένο και το σημερινό λογότυπο της Google, καθώς, στις 25 Αυγούστου 1609, ο Γαλιλαίος επιδεικνύει το τηλεσκόπιο στους συγκλητικούς της Βενετίας.
Source:
Wikipedia.org
star.gr

3 σχόλια:

mahler76 είπε...

κι εγώ από την Google στην αρχή το είδα πως ήταν αυτή η επέτειος.

Z. είπε...

Γεια σου mahler.
Ναι. Κάνω συλλογή εικόνων της Google και το εντοπίζω αμέσως, αλλά σήμερα είχα δουλειά και η έρευνά μου ήταν περιορισμένη...:)

* Μόλις ήρθα από σένα και έχω ακόμα το κείμενο σου και τα σχόλια στο μυαλό μου.
ΌΜΩΣ είμαι τόσο ενοχλημένη και αγανακτισμένη με όλα όσα έγιναν και τόσο εύστοχα περιέγραψες (συμφωνώ στα περισσότερα) που ΔΕΝ μπορώ να ανοίξω οποιαδήποτε κουβέντα γι όλα αυτά!

mahler76 είπε...

θα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Μακάρι να βρίσκαμε και το θάρρος να πράξουμε όμως.