Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

L'Arbre du Ténéré


L'Arbre du Ténéré, το δέντρο της Ténéré  ήταν μια ακακία, που θεωρείτo το πιο απομονωμένο δέντρο στη γη! Ήταν το μοναδικό δέντρο μέσα σε μια ακτίνα 200 χιλιομέτρων στην έρημο Ténéré, περιοχή της Σαχάρας, στη βορειοανατολική Νιγηρία και αποτελούσε ορόσημο για τα καραβάνια τα οποία  την διέσχιζαν.
Ήταν διάσημο με το όνομα το Χαμένο Δέντρο (L' Arbre Perdu) και το μοναδικό που μπορείς να δεις να εμφανίζεται σε ένα χάρτη με κλίμακα 1 : 4.000.000.

Ήταν το τελευταίο επιζόν δέντρο μιας ομάδας δέντρων που υπήρχε από την εποχή που η έρημος δεν ήταν ακόμα τόσο αφιλόξενη και ξηρή. Το δέντρο έζησε ολομόναχο για δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα  του 1938-1939 άνοιξαν ένα πηγάδι κοντά του, όπου διαπίστωσαν ότι οι ρίζες του δέντρου έφταναν τα 33-36 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια του εδάφους μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα.

Ένα καραβάνι που ταξιδεύει από το Αγαδίρ στη Μπίλμα το 1985.
 Ο Γάλλος Διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Σαχαριανών Υποθέσεων είδε το δέντρο στις 21 Μαίου του 1939 και έγραψε : 
"Κάποιος πρέπει να δει αυτό το δέντρο για να πιστέψει την ύπαρξή του. Ποιό είναι το μυστικό της επιβίωσής του; Πώς μπορεί να επιβιώνει σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον όταν ένα μεγάλο πλήθος καμηλών τσαλαπατά γύρω του και πως δεν τρώνε το φύλλωμά της; Πώς πολυάριθμοι Tuareg, οδηγοί καραβανιών, τα οποία μεταφέρουν αλάτι, δεν κόβουν τα κλαδιά της, να ανάψουν φωτιά για να ετοιμάσουν το τσάι τους;

Tuareg
 Η μόνη απάντηση είναι ότι το θεωρούσαν ταμπού και με την ύπαρξη κάποιας δεισιδαιμονίας ίσως, ή κάποιας φυλετικής προσταγής να το σεβαστούν.
Κάθε χρόνο οι azalai (οι άνθρωποι των καραβανιών του αλατιού) συγκεντρώνονταν εδώ πριν να ξεκινήσουν να διασχίσουν την Ténéré. Η ακακία είχε γίνει ένας φάρος διαβίωσης. Είναι το πρώτο και το τελευταίο ορόσημο για τους azalai,  οι οποίοι αφήνουν το Αγαδίρ για τη Μπίλμα ή αντίστροφα ".

Το μεταλλικό δέντρο της Ténéré το 1985.
Το δέντρο χτυπήθηκε - σύμφωνα με ισχυρισμούς - από το φορτηγό κάποιου μεθυσμένου λίβυου οδηγού το 1973. 
Στις 8 Νοεμβρίου 1973 το νεκρό δέντρο επανεντοπίστηκε στο Εθνικό Μουσείο της Νιγηρίας στην πρωτεύουσα  Niamey.  Αντικαταστάθηκε από ένα απλό μεταλλικό γλυπτό σε σχήμα δέντρου, στη θέση της γηραιάς ακακίας.

Αλάτι στην αγορά.
Στο βιβλίο του "L' épopée du Ténéré" ο γάλλος εθνολόγος και εξερευνητής Henri Lhote, περιέγραψε δύο ταξίδια του στο δέντρο Ténéré. Η πρώτη επίσκεψή του ήταν το 1934 επ' ευκαιρία του πρώτου αυτοκινήτου που πέρασε από το Djanet και το Αγαδίρ. 
Περιγράφει το δέντρο ως: "Μια ακακία με έναν άρρωστο κορμό.  Εντούτοις  το δέντρο έχει συμπαθητικά πράσινα φύλλα και κάποια κίτρινα λουλούδια". Το επισκέφτηκε πάλι είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 1959 με την αποστολή berliet-Ténéré, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν άσχημα κατεστραμμένο αφότου είχε συγκρουστεί με ένα όχημα:
"Πριν, αυτό το δέντρο ήταν πράσινο και με λουλούδια, τώρα είναι ένα άχρωμο δέντρο αγκαθιών, γυμνό. Δεν μπορώ να το αναγνωρίσω - είχε δύο πολύ ευδιάκριτους κορμούς. Τώρα υπάρχει μόνο ένας, με ένα κολόβωμα στην μια πλευρά, πετσοκομένο, έτοιμο να κοπεί ένα μέτρο από το χώμα. 
Τι έχει συμβεί σε αυτό το δυστυχισμένο δέντρο; Απλά, ένα φορτηγό που πήγαινε στη  Bilma το έχει χτυπήσει… αλλά είχε αρκετό χώρο για να το αποφύγει... το ταμπού, το ιερό δέντρο, αυτό που κανένας νομάδας εδώ δεν θα είχε τολμήσει να βλάψει με το χέρι του…αυτό το δέντρο είναι το θύμα ενός μηχανοκίνητου..."



Source:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arbre_du_T%C3%A9n%C3%A9r%C3%A9

8 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

αυτές τις μερες, ό,τι και να διαβάσω, να δω, ν' ακούσω, μου βγαζει μια θλίψη..
μα μια θλίψη..

Z. είπε...

Όπως τα λες.
Σαν παιδιά που χάσαμε την αθωότητά μας πρόωρα, θα αργήσει να επανέλθουμε, αν!

Amali είπε...

Αυτό θα πει γκαντεμιά!!!

Να είσαι το μοναδικό δέντρο μέσα σε μια ακτίνα 200 χιλιομέτρων στην έρημο και να έρθει ένας μεθυσμένος βλάκας να πέσει πάνω σου και να σε καταστρέψει!!!!!

Ζάμπη σου υποκλίνομαι στην θεματολογία σου

Z. είπε...

Είδες βρε Αμαλί το καημένο το δέντρο!
Μα το διανοείσαι ολομόναχο για εκατοντάδες χρόνια, σε 200 χιλιόμετρα ακτίνα;
Σαν να μην υπάρχει ούτε ένα δέντρο από την Αθήνα ως την Πάτρα...

Σ΄αρέσει η θεματολογία μου;
Κανείς δεν μου το έχει πει ως τώρα!:)

misirlouka είπε...

Τοσο ενδιαφερουσες αναρτησεις!!!
Παρατησα βιβλια ,δουλειες ,ταινιες και διαβαζω Z., αποτυπωματα,kitchen stories καιτο η αλλη αποψη.
Πραγματικη πληροφορηση κ υπεροχα θεματα.
Σε λατρευω Ζ!!!

Z. είπε...

Ωωωω! καλή μου misirlou...
Από τους ελάχιστους, που έχουν περάσει από τα blog-άκια μου, μου είπε κάτι τόσο συγκινητικό με πάθος και ευθύτητα!
Σε ευχαριστώ πραγματικά.

Γιάννα είπε...

Γι'αυτό σε αγαπάω φιλαράκι μου...γιατί είσαι τόσο ευαίσθητη!!!!
Όσο για τον μεθυσμένο Λίβυο οδηγό, τι να πώ; Πρέπει να τον γράψουνε στα ρεκόρ Γκίνες, και σημάδι να το έβαζε το δέντρο πάλι δεν θα τα κατάφερνε ο βλάκας!!!!!!!
Φιλί

Z. είπε...

Καλημέρα Γιάννα μου.
Είδες πως πήγε το καημένο το δέντρο!
Κρίμα, πολύ κρίμα...
Φιλί και σε εσένα.