Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Erté (1892 - 1990)

Romain de Tirtoff






Ποιος ήταν ο Erté.

Ο Roman Petrov Tyrtov ( Роман Петрович Тыртов, 1892-1990) γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη, σε μια πολυμελή οικογένεια της οποίας οι ρίζες χρονολογούνται από το 1548. Ο πατέρας του Pyotr Ivanovich Tyrtov ήταν ναύαρχος.
Στο 1910-1912, Ο Romain de Tirtoff μεταναστεύει στο Παρίσι για να συνεχίσει την καριέρα του ως σχεδιαστής. Κάνοντας το εντελώς αντίθετο, από τις επιθυμίες του πατέρα του, που ήθελε ο γιος του να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει αξιωματικός του ναυτικού.

















Ο Romain πήρε ένα ψευδώνυμο, έτσι ώστε να μην ντροπιάσει το όνομα της οικογένειάς του.
Το 1915 απέκτησε το πρώτο του συμβόλαιο με το περιοδικό Harper's Bazaar,στο οποίο παρέμεινε επί είκοσι δυο χρόνια δημιουργώντας πάνω από 240 εξώφυλλα του περιοδικού. Έκανε μια σπουδαία καριέρα στη Γαλλία με το όνομα Romain de Tirtoff και κυρίως με το ψευδώνυμο Erté, που είναι η γαλλική προφορά των αρχικών του ονόματός του.

























Έγινε γνωστός ως ο σχεδιαστής της μόδας της δεκαετίας του 1920.
Ήταν ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης του 20ο αιώνα, ο οποίος άνθισε σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένων της μόδας, των κοσμημάτων, των γραφικών τεχνών, των κοστουμιών και των σκηνικών του θεάτρου και κινηματογράφου, της όπερας, της εσωτερικής διακόσμησης, των περιοδικών μόδας και της γλυπτικής.

























Το έργο του, χαρακτηριστικό της Art Deco εποχής, έχει την ίδια κομψότητα, η οποία διέκρινε και αυτόν τον ίδιο. Η πιο γνωστή εικόνα του έργου του είναι "η Συμφωνία σε Μαύρο" στην οποία απεικονίζεται μια ψηλή, λεπτή γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, κρατώντας από το λουρί ένα μαύρο lévrier (ράτσα κυνηγόσκυλου).
Αυτή η εικόνα έχει αντιγραφεί και αναπαραχθεί αμέτρητες φορές.








Ασιάτισσα πριγκίπισσα, μπρούντζος



Επίσης ένα πολύ γνωστό του έργο είναι ο σχεδιασμός της Αλφαβήτου, όπου το κάθε γράμμα απεικονίζει γυναικείο σώμα σε διάφορες στάσεις.
Αρκετά από τα έργα του βρίσκονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου του Τόκιο, το οποίο έχει μια μεγάλη συλλογή των έργων του.
















2 σχόλια:

Μαριλένα είπε...

Ζαμπία ήξερα αρκετά από τα έργα του, αλλά τον ίδιο no!
ωραία ανάρτηση!

φιλιά
καλή Κυριακή :))

Z. είπε...

Τον βρίσκω εξαιρετικό τον τύπο...
Άσε που έφτασε κοντά τα εκατό!

Φιλιά σας πολλά, διάσπαρτα.:)