Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Βασιλιάς Μίδας

Μια επικήδεια γιορτή κατάλληλη για το Βασιλιά Μίδα!


Ένα βασιλικό συμπόσιο έχει αναδημιουργηθεί από τα υπολείμματα στα δοχεία που βρίσκονταν μέσα στον τάφο.
Οι χημικές αναλύσεις από αρχαίο οργανικό περιεχόμενο το οποίο βρέθηκε σε δοχεία, που υπήρχαν μέσα στον (πιθανώς) τάφο του Μίδα, που ανασκάφθηκε στη περιοχή των βουνών του Μίδα, στο Γόρδιον, μας αποκάλυψαν ότι ένα πικάντικο γεύμα, που περιελάμβανε αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας, παρατέθηκε εκεί και φαγώθηκε από τους θρηνώντες, σε μια γιορτή πριν από τον ενταφιασμό. Σε υπαίθριο νεκρικό συμπόσιο.
Προσδιορίστηκε επίσης, ένα μικτό ποτό ζύμωσης από κρασί σταφυλιού, μπύρας κριθαριού και υδρόμελου, σε ποσότητα που έφτανε να γεμίσει 100 χάλκινα κύπελλα.











Εκτός από το ενδιαφέρον των άμεσων και δραματικών στοιχείων για την αρχαία μεσογειακή κουζίνα και τα έθιμα, τα συμπεράσματα της έρευνας είχαν την ευρύτερη εφαρμογή των μοριακών αρχαιολογικών τεχνικών σε άλλα αρχαία τρόφιμα και ποτά.
Οι συνθήκες συντήρησης ήταν εξαιρετικά καλές μέσα στον τάφο, ο οποίος είναι η πιο πρόωρη γνωστή άθικτη ξύλινη δομή στον κόσμο, που χρονολογείται περίπου στο 700 π.Χ.
Το σώμα ενός άντρα ηλικίας 60-65 ετών, τοποθετημένο σ΄ένα παχύ σωρό από βαμμένα σε μπλε και πορφυρά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και μέσα σε ξύλινο φέρετρο.
Ο προσδιορισμός του σώματος ότι ανήκει στο Βασιλιά Μίδα υποστηρίζεται έντονα λόγω του μνημειακού μεγέθους του χωμάτινου αναχώματος, πάνω από τον τάφο, τον πλούτο και την αφθονία των ενταφιασμένων αγαθών και μεταγενέστερων Ασσυριακών επιγραφών.
Μια διαποτισμένη οσμή που υπήρχε στον τάφο όταν εισχώρησαν οι αρχαιολόγοι, πιστεύεται ότι προερχόταν από τα ταγγισμένα λίπη των κρεάτων, τα οποία είχαν ψηθεί στη φωτιά, καρυκευμένα με μεσογειακά χορταρικά και μπαχαρικά.

 sources
http://www.museum.upenn.edu/new/research/Exp_Rese_Disc/Mediterranean/Midas/intro.shtml
http://www.nature.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια: