Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Ραφιναρισμένες και επεξεργασμένες τροφές: Τρώγοντας υπερβολικά, αλλά με κακή θρέψη.

Έχουμε συνδέσει την έννοια του υποσιτισμού με φτωχούς πληθυσμούς, που δεν έχουν να φάνε. Όμως οι λαοί των "ανεπτυγμένων" χωρών, παρότι τρώνε πολύ περισσότερο απ΄όσο πρέπει, σε σημείο να είναι παχύσαρκοι, στην πραγματικότητα υποσιτίζονται, δηλαδή η διατροφή τους δεν παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για καλή υγεία. Είναι αυτό που λέμε "κενές θερμίδες".Οι τροφές αυτές έχουν υποστεί επεξεργασία τέτοια που τους στερεί τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία τους. Προϊόντα ζάχαρης και λευκού αλευριού, κονσέρβες, συντηρημένοι χυμοί κ.λπ μπορούν να μας χορταίνουν και να μας ικανοποιούν, όμως σίγουρα δεν μας θρέφουν.



St Jacqueshealth fruitfinger food



ρύζιΟι ραφιναρισμένες τροφές, απογυμνωμένες από ζωτικά θρεπτικά στοιχεία, αποτελούν την κύρια αιτία παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας. Οι ραφιναρισμένες τροφές δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες των περισσοτέρων αντιοξιδοτικών θρεπτικών στοιχείων, όπως είναι η βήτα-καροτίνη, άλλες καροτενοειδείς ενώσεις, οι βιταμίνες E, C, K φυλλικό οξύ, βιοφλαβονοειδή, φυτοχημικές ουσίες κ.λπ. Τα θρεπτικά στοιχεία επικρατούν στα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα θρεπτικά στοιχεία.

γύρος πίταΟι τηγανιτές πατάτες,τα τσιπς, το γυαλισμένο ρύζι είναι επικίδυνες τροφές. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν περιέχουν φυτοχημικές ουσίες και αντιοξειδωτικά. Οι προστατευτικές για την υγεία θρεπτικές ουσίες δεν υπάρχουν, έχουν χαθεί στις επεξεργασμένες τροφές και είναι ανύπαρκτες στα ζωϊκά τρόφιμα και στις τηγανιτές πατάτες και τα τσιπς. Μη λαμβάνοντας προστατευτικές ουσίες σε επαρκείς ποσότητες δημιουργούνται αργά ή γρήγορα προβλήματα υγείας.


Δρ Παναγιώτης Κουμεντάκης: "Υγεία για όλους με σωστή διατροφή"
Photos:http://www.flickr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: